Facebook Kikker Rik  Instagram Kikker Rik  YouTube Kikker Rik  Linkedin Kikker Rik

Experimenteren

Rollenspel

Leeftijdsgerichte opvanggroepen


Het kinderdagverblijf van Kikker Rik biedt opvang aan kinderen van nul tot vier jaar. Wij geloven dat kinderen het best tot hun recht komen tussen leeftijdsgenootjes. Daarom zijn er voor iedere leeftijd aparte groepen: een baby-, een dreumes- en een peutergroep.

De voordelen van leeftijdsgerichte opvanggroepen zijn:

•   De medewerkers kunnen goed inspelen op het ontwikkelingsniveau van de kinderen en specifiek ingaan op de behoeften en interesses van de leeftijdsgroep.       
Het aanbod van activiteiten en het spelmateriaal kunnen goed op de leeftijd van de kinderen afgestemd worden.
Er is een evenwichtig dagritme omdat de kinderen ongeveer gelijk lopen qua ontwikkeling.
Kinderen hebben vrienden in dezelfde ontwikkelingsfase en kunnen daardoor op hun eigen niveau spelen.
Ouders herkennen gedrag dat hoort bij deze leeftijdsgroep en kunnen ervaringen uitwisselen


Babygroep
Op de babygroep worden de kinderen van 0 jaar opgevangen. Er wordt met vaste medewerkers gewerkt zodat jij en jouw kind zich vertrouwd voelen met uw medewerker. Het ritme dat jouw kind van thuis gewend is, wordt ook op het kinderdagverblijf gevolgd. Bij de baby's gaan rust en ontwikkeling hand in hand. Baby's worden gestimuleerd in hun ontwikkeling door ze te omringen met speeltjes van verschillende materialen, verschillende kleuren en met verschillende geluidjes. Daarnaast doen wij met de baby's activiteiten die de ontwikkeling stimuleren. De kinderen hebben allemaal hun eigen vaste bedje zodat zij in een vertrouwde omgeving kunnen rusten. Geef je borstvoeding? Dan kunnen wij deze bewaren in onze speciale vriezer of je kunt langskomen tijdens de opvang om jouw kindje te voeden.

Dreumesgroep
De kinderen van ongeveer 1 jaar noemen wij dreumessen. De wereld van de dreumes wordt steeds een beetje groter. Je kindje kan inmiddels lopen en kijkt met open ogen de wereld in. Het naspelen van de 'grote mensen wereld' wordt een favoriet spel. De kinderen gaan steeds meer zelf keuzes maken en ontwikkelen een eigen wil. Ook vindt de eerste kennismaking met onder andere de taalontwikkeling en fysieke ontwikkeling plaats. Kikker Rik stimuleert en begeleidt deze ontwikkelingen. Onze medewerkers spelen in op de behoefte tot ontwikkelen van de kinderen door passende activiteiten aan te bieden en in gesprek te gaan met kinderen.

Peutergroep
De peutergroep is voor kinderen van ongeveer 2 en 3 jaar. De zelfstandigheid van de kinderen wordt steeds groter en het 'zelf doen' is begonnen. De kinderen krijgen ook meer oog voor de mensen en andere kinderen om hen heen. De eerste sociale interactie tussen de kinderen komt tot stand. Er kunnen nu met de kinderen groepsactiviteiten gedaan worden in kleine of grotere groepjes. Het fantasiespel beleeft hoog tij dagen; er lopen veel brandweermannen en prinsessen op Kikker Rik rond. De medewerkers geven de kinderen de ruimte om 'hun eigen ik' te ontdekken en begeleiden de kinderen tijdens hun zoektocht naar normen en waarden.

Peuterclub
Speciaal voor de oudere peuters hebben wij een Peuterclub. Hiermee bieden wij hen nieuwe uitdagingen en extra zelfstandigheid. De Peuterclub zal met de oudere peuters op ontdekkingsreis gaan. Dit kan een ontdekkingsreis zijn binnen, maar uiteraard ook buiten. Denk aan schilderen en knutselen in het atelier. Beweegspellen in de beweegruimte. En de lekkerste gerechten? Die kunnen worden bereid in onze keuken boven! De Peuterclub is geopend op maandag, dinsdag en donderdag. Peuters spelenderwijs voorbereiden op de basisschool is één van de functies van Kikker Rik. Al spelend worden sociale vaardigheden en kennis eigen gemaakt die van pas komen bij het starten op school zoals het zelfstandig aan- en uitkleden, zindelijkheid, in groepsverband luisteren, concentreren, elkaar helpen, opruimen of iets nieuws ontdekken.

Groep voor flexibele opvang
Kikker Rik heeft naast de leeftijdsgerichte opvanggroepen 1 opvanggroep voor waar kinderen van 0-4 jaar bij elkaar worden opgevangen. Deze groep is specifiek voor de kinderen die gebruik maken van de flexibele opvang.
Wanneer kinderen met gemengde leeftijden samen zijn leren zij veel van elkaar. De kleinere kinderen zien allerlei vaardigheden van de oudere kinderen maar ook de oudere kinderen leren veel van de omgang met jongere kinderen. Lees verder