Facebook Kikker Rik  Instagram Kikker Rik  YouTube Kikker Rik  Linkedin Kikker Rik

Experimenteren

Rollenspel

 

 

 

 

Vanaf nu heeft Kikker Rik een nieuwe naam: Wonderland Kinderopvang. Klik hier om onze nieuwe website te bezoeken!

 

 

 

Logo wonderland met tag

Opvanggroepen

Het kinderdagverblijf van Kikker Rik biedt groepen aan met leeftijdgenootjes (horizontale groep) of juist liever een groep met gemengde leeftijden van 0 tot 4 jaar (verticale groep). Beide type groepen hebben hun eigen kenmerken en voordelen.

 

Leeftijdsgerichte opvang (horizontale groep)

De voordelen van leeftijdsgerichte opvanggroepen zijn:
  • De medewerkers kunnen goed inspelen op het ontwikkelingsniveau van de kinderen en specifiek ingaan op de behoeften en interesses van de leeftijdsgroep.
  • Het aanbod van activiteiten en het spelmateriaal kunnen goed op de leeftijd van de kinderen afgestemd worden.
  • Er is een evenwichtig dagritme omdat de kinderen ongeveer gelijk lopen qua ontwikkeling.
  • Kinderen hebben vrienden in dezelfde ontwikkelingsfase en kunnen daardoor op hun eigen niveau spelen.
  • Ouders herkennen gedrag dat hoort bij deze leeftijdsgroep en kunnen ervaringen uitwisselen

Babygroep

Op de babygroep worden de kinderen van 0 jaar opgevangen. Er wordt met vaste medewerkers gewerkt zodat jij en jouw kind zich vertrouwd voelen met uw medewerker. Het ritme dat jouw kind van thuis gewend is, wordt ook op het kinderdagverblijf gevolgd. Bij de baby's gaan rust en ontwikkeling hand in hand. Baby's worden gestimuleerd in hun ontwikkeling door ze te omringen met speeltjes van verschillende materialen, verschillende kleuren en met verschillende geluidjes. Daarnaast doen wij met de baby's activiteiten die de ontwikkeling stimuleren. De kinderen hebben allemaal hun eigen vaste bedje zodat zij in een vertrouwde omgeving kunnen rusten. Geef je borstvoeding? Dan kunnen wij deze bewaren in onze speciale vriezer of je kunt langskomen tijdens de opvang om jouw kindje te voeden.

Dreumesgroep

De kinderen van ongeveer 1 jaar noemen wij dreumessen. De wereld van de dreumes wordt steeds een beetje groter. Je kindje kan inmiddels lopen en kijkt met open ogen de wereld in. Het naspelen van de 'grote mensen wereld' wordt een favoriet spel. De kinderen gaan steeds meer zelf keuzes maken en ontwikkelen een eigen wil. Ook vindt de eerste kennismaking met onder andere de taalontwikkeling en fysieke ontwikkeling plaats. Kikker Rik stimuleert en begeleidt deze ontwikkelingen. Onze medewerkers spelen in op de behoefte tot ontwikkelen van de kinderen door passende activiteiten aan te bieden en in gesprek te gaan met kinderen.

Peutergroep

De peutergroep is voor kinderen van ongeveer 2 en 3 jaar. De zelfstandigheid van de kinderen wordt steeds groter en het 'zelf doen' is begonnen. De kinderen krijgen ook meer oog voor de mensen en andere kinderen om hen heen. De eerste sociale interactie tussen de kinderen komt tot stand. Er kunnen nu met de kinderen groepsactiviteiten gedaan worden in kleine of grotere groepjes. Het fantasiespel beleeft hoog tij dagen; er lopen veel brandweermannen en prinsessen op Kikker Rik rond. De medewerkers geven de kinderen de ruimte om 'hun eigen ik' te ontdekken en begeleiden de kinderen tijdens hun zoektocht naar normen en waarden.

Opvanggroep 0-4 jaar

Kikker Rik heeft naast de leeftijdsgerichte opvanggroepen ook gemengde opvanggroepen waar kinderen van 0-4 jaar bij elkaar worden opgevangen.
Wanneer kinderen met gemengde leeftijden samen zijn leren zij veel van elkaar. De kleinere kinderen zien allerlei vaardigheden van de oudere kinderen maar ook de oudere kinderen leren veel van de omgang met jongere kinderen.

 

De voordelen van een gemengde opvanggroep zijn:

  • Een kind kan de periode op het kinderdagverblijf in dezelfde groep worden opgevangen.
  • De jonge kinderen leren van de oudere kinderen, de oudere kinderen kunnen de jongere kinderen helpen.
  • Kinderen worden gestimuleerd in hun sociale vaardigheden, bijvoorbeeld rekening houden met elkaar.
  • Kinderen kunnen op hun eigen niveau aan diverse activiteiten deelnemen, een dreumes die al toe is aan een peuterspelletje kan met de peuters meedoen. En andersom: een dreumes die wat minder goed meekomt kan spelen met de babymaterialen.
  • Ouders leren van elkaar en zien in dat bepaald gedrag leeftijdsgebonden kan zijn.

De opvanggroepen 0-4 jaar zijn uitermate geschikt voor kinderen die gevoelig zijn voor veranderingen en voor ouders die het prettig vinden dat broertjes en zusjes in dezelfde groep worden opgevangen.