Facebook Kikker Rik  Instagram Kikker Rik  YouTube Kikker Rik  Linkedin Kikker Rik

Elkaar vertrouwen

Even dagdromen

 

 

 

 

Vanaf nu heeft Kikker Rik een nieuwe naam: Wonderland Kinderopvang. Klik hier om onze nieuwe website te bezoeken!

 

 

 

Logo wonderland met tag

Zowel ouders/verzorgers als (jonge) kinderen maken zich zorgen over het coronavirus. Nu je kind niet meer naar zijn of haar vertrouwde opvang of school kan, is de impact echt groot. Onze pedagoge Georgette Boehmer geeft hieronder suggesties & tips om met je kind in gesprek te gaan.

Dreumesen
Hoe jonger je kinderen zijn, hoe korter het gesprek is dat je met ze kunt voeren. Kinderen tot en met twee jaar oud krijgen over het algemeen nog niet zoveel mee van dat wat er speelt. Bij hen kun je het houden op het naleven van de hygiënemaatregelen. Was vaker de handen en leer ze niezen in hun elleboog.

Peuters en kleuters
Kinderen die richting de vier gaan kun je al iets meer vertellen. Bijvoorbeeld dat veel mensen nu verkouden worden of moeten hoesten en koorts krijgen.

Je zou het volgende kunnen zeggen:

‘Ben jij ook wel eens verkouden? Dit komt meestal door een ‘virus’. Sommige virussen kunnen mensen ziek maken. Zulke virussen bestaan uit hele kleine beestjes. Deze kun je niet zien. Er is nu in Nederland, en in de wereld, een nieuw virus. Dat heet corona. Er zijn mensen die ziek worden van dit virus. Meestal worden ze verkouden en gaat dat vanzelf weer over. Maar soms is het erger. Je krijgt dan koorts of je hoest heel erg. Soms moet je dan naar het ziekenhuis. Als mensen erg oud zijn of als ze al andere ziektes hebben, kunnen ze er ook door dood gaan. Maar dat komt heel weinig voor.’ ‘Het coronavirus is heel besmettelijk. Bijvoorbeeld wanneer je, als je ziek bent, hoest met je hand voor je mond. Dan komt jouw spuug op jouw handen. Als je een ander dan een hand geeft, kan die het virus ook krijgen.’ ‘We willen allemaal dat het virus weer weggaat. En iedereen in Nederland helpt hieraan mee. Daarom gaan veel ouders nu niet naar hun werk, waar ze veel andere mensen zien. En gaan kinderen een tijdje niet naar school of de opvang.’

Jij als ouder kunt het best inschatten welke informatie je wel en niet aan je kind kunt geven. Denk van tevoren na wat je wil vertellen aan je kind. Wees realistisch, het helpt niet om te zeggen dat er niks aan de hand is. Zeker kinderen die naar school gaan krijgen er wat van mee. Ze merken dat er iets speelt, door de manier waarop volwassenen met elkaar praten, maar ook doordat het veel genoemd wordt in de media. Het bagatelliseren roept alleen maar meer vragen op: ‘Als er niks aan de hand is, waarom mogen we dan niet meer naar school?’

Oudere kinderen
Met oudere kinderen kun je samen naar informatie zoeken over dit onderwerp. Het jeugdjournaal heeft een aantal afleveringen en informatiefilmpjes op hun website staan die hierover gaan. Kijk, als dit mogelijk is, van tevoren naar deze filmpjes, zodat je een inschatting kunt maken of deze geschikt zijn om te kijken voor je kind.

Tieners
Hoe ouder je kind is, hoe meer toegang het heeft tot informatie over het virus. Tieners hebben via hun eigen telefoon contact met leeftijdsgenoten, lezen berichten op social media, of krijgen filmpjes doorgestuurd. Dit betekent ook dat ze in aanraking komen met minder betrouwbare bronnen, of met expliciete berichten en beelden over het virus. Hou je kind in de gaten en ga zelf het gesprek met ze aan. Praat met je kind over welke bronnen betrouwbaar zijn, en waar jijzelf bijvoorbeeld informatie vandaan haalt.

Extra tips
- Het Nederlands Jeugdinstituut geeft goede, actuele informatie voor kinderen, jongeren en hun ouders/verzorgers over het omgaan met de gevolgen van het coronavirus.
Hier vind je bijvoorbeeld:
Voor ouders; tips omgaan met nieuwe thuissituatie, wat als spanningen thuis oplopen en omgangregelingen bij gescheiden ouders.
Voor kinderen en jongeren: vraag en antwoorden voor kinderen en jongeren.

- Houd je toon geruststellend.Kinderen hebben er recht op te horen hoe de situatie is. Tegelijkertijd hebben ze behoefte aan veiligheid.

- Wees eerlijk en praat erover. Kinderen voelen aan ouders/verzorgers aan dat er iets speelt. Kijk goed naar hoe je kind op de informatie die je geeft reageert en geef je kind ruimte om vragen te stellen. Bij een angstige reactie probeer dan gerust te stellen en onwaarheden te ontkrachten. Indien je kind wil weten wat de symptomen zijn, bespreek die dan (koorts, luchtwegklachten, hoesten, verkouden). Ook hierbij van belang uit te leggen dat als je deze symptomen hebt, je ook gewoon verkouden kunt zijn. Maar dat het dan op dit moment verstandig is om binnen te blijven en uit te zieken.

- Geef afgewogen informatie.Realistisch zijn is belangrijk, maar benoem tegelijkertijd ook dat er hard gewerkt wordt aan een oplossing en dat deze maatregelen daar onderdeel van zijn.

- Geef het goede voorbeeld. Kinderen volgen ons voorbeeld en zijn gevoelig voor emoties. Wees bewust van je eigen emoties bij het brengen van het nieuws, maar ook daaromheen. Wissel informatie over het coronavirus dus af met praten over andere dingen. Door te hoesten en niezen in je elleboog, regelmatig handen te wassen geef je het goede voorbeeld. Leg uit dat fysieke afstand geen sociale afstand hoeft te zijn en dat er andere mogelijkheden zijn met vrienden contact te hebben, bijvoorbeeld online. Stimuleer ze om op andere manieren bij elkaar te zijn.

- Praat met je partner, of andere volwassenen over dit onderwerp op momenten dat je kinderen er niet zijn.Kinderen vangen van alles op en vullen dat wat ze niet goed begrijpen in met hun eigen fantasie.

Beperk de informatiestroom
Met je kinderen over het virus praten is dus goed om te doen. Tegelijkertijd is het ook belangrijk om de informatiestroom over het virus te beperken. Niet alleen voor je kinderen, maar ook voor jezelf. Door de situatie te laten zijn voor wat het is, voorkom je dat je alleen nog maar met dit virus bezig bent en je somber wordt.