Facebook Kikker Rik  Instagram Kikker Rik  YouTube Kikker Rik  Linkedin Kikker Rik

Elkaar vertrouwen

Even dagdromen

 

 

 

 

Vanaf nu heeft Kikker Rik een nieuwe naam: Wonderland Kinderopvang. Klik hier om onze nieuwe website te bezoeken!

 

 

 

Logo wonderland met tag

1 april 2020 - Zoals iedereen wel inmiddels weet, zijn de maatregelen verlengd tot 28 april en moeten we dus allemaal nog iets langer thuis zitten. Daarom hebben wij als organisatie iets leuks gemaakt wat je thuis met je kind kan doen. Namelijk een e-book genaamd Samen thuis met allerei leuke activiteiten voor jouw en je kind om samen te doen. We willen je hiermee wat inspiratie en plezier meegeven. Veel plezier!

Zowel ouders/verzorgers als (jonge) kinderen maken zich zorgen over het coronavirus. Nu je kind niet meer naar zijn of haar vertrouwde opvang of school kan, is de impact echt groot. Onze pedagoge Georgette Boehmer geeft hieronder suggesties & tips om met je kind in gesprek te gaan.

Dreumesen
Hoe jonger je kinderen zijn, hoe korter het gesprek is dat je met ze kunt voeren. Kinderen tot en met twee jaar oud krijgen over het algemeen nog niet zoveel mee van dat wat er speelt. Bij hen kun je het houden op het naleven van de hygiënemaatregelen. Was vaker de handen en leer ze niezen in hun elleboog.

Peuters en kleuters
Kinderen die richting de vier gaan kun je al iets meer vertellen. Bijvoorbeeld dat veel mensen nu verkouden worden of moeten hoesten en koorts krijgen.

Je zou het volgende kunnen zeggen:

‘Ben jij ook wel eens verkouden? Dit komt meestal door een ‘virus’. Sommige virussen kunnen mensen ziek maken. Zulke virussen bestaan uit hele kleine beestjes. Deze kun je niet zien. Er is nu in Nederland, en in de wereld, een nieuw virus. Dat heet corona. Er zijn mensen die ziek worden van dit virus. Meestal worden ze verkouden en gaat dat vanzelf weer over. Maar soms is het erger. Je krijgt dan koorts of je hoest heel erg. Soms moet je dan naar het ziekenhuis. Als mensen erg oud zijn of als ze al andere ziektes hebben, kunnen ze er ook door dood gaan. Maar dat komt heel weinig voor.’ ‘Het coronavirus is heel besmettelijk. Bijvoorbeeld wanneer je, als je ziek bent, hoest met je hand voor je mond. Dan komt jouw spuug op jouw handen. Als je een ander dan een hand geeft, kan die het virus ook krijgen.’ ‘We willen allemaal dat het virus weer weggaat. En iedereen in Nederland helpt hieraan mee. Daarom gaan veel ouders nu niet naar hun werk, waar ze veel andere mensen zien. En gaan kinderen een tijdje niet naar school of de opvang.’

Jij als ouder kunt het best inschatten welke informatie je wel en niet aan je kind kunt geven. Denk van tevoren na wat je wil vertellen aan je kind. Wees realistisch, het helpt niet om te zeggen dat er niks aan de hand is. Zeker kinderen die naar school gaan krijgen er wat van mee. Ze merken dat er iets speelt, door de manier waarop volwassenen met elkaar praten, maar ook doordat het veel genoemd wordt in de media. Het bagatelliseren roept alleen maar meer vragen op: ‘Als er niks aan de hand is, waarom mogen we dan niet meer naar school?’

Oudere kinderen
Met oudere kinderen kun je samen naar informatie zoeken over dit onderwerp. Het jeugdjournaal heeft een aantal afleveringen en informatiefilmpjes op hun website staan die hierover gaan. Kijk, als dit mogelijk is, van tevoren naar deze filmpjes, zodat je een inschatting kunt maken of deze geschikt zijn om te kijken voor je kind.

Tieners
Hoe ouder je kind is, hoe meer toegang het heeft tot informatie over het virus. Tieners hebben via hun eigen telefoon contact met leeftijdsgenoten, lezen berichten op social media, of krijgen filmpjes doorgestuurd. Dit betekent ook dat ze in aanraking komen met minder betrouwbare bronnen, of met expliciete berichten en beelden over het virus. Hou je kind in de gaten en ga zelf het gesprek met ze aan. Praat met je kind over welke bronnen betrouwbaar zijn, en waar jijzelf bijvoorbeeld informatie vandaan haalt.

Extra tips
- Het Nederlands Jeugdinstituut geeft goede, actuele informatie voor kinderen, jongeren en hun ouders/verzorgers over het omgaan met de gevolgen van het coronavirus.
Hier vind je bijvoorbeeld:
Voor ouders; tips omgaan met nieuwe thuissituatie, wat als spanningen thuis oplopen en omgangregelingen bij gescheiden ouders.
Voor kinderen en jongeren: vraag en antwoorden voor kinderen en jongeren.

- Houd je toon geruststellend.Kinderen hebben er recht op te horen hoe de situatie is. Tegelijkertijd hebben ze behoefte aan veiligheid.

- Wees eerlijk en praat erover. Kinderen voelen aan ouders/verzorgers aan dat er iets speelt. Kijk goed naar hoe je kind op de informatie die je geeft reageert en geef je kind ruimte om vragen te stellen. Bij een angstige reactie probeer dan gerust te stellen en onwaarheden te ontkrachten. Indien je kind wil weten wat de symptomen zijn, bespreek die dan (koorts, luchtwegklachten, hoesten, verkouden). Ook hierbij van belang uit te leggen dat als je deze symptomen hebt, je ook gewoon verkouden kunt zijn. Maar dat het dan op dit moment verstandig is om binnen te blijven en uit te zieken.

- Geef afgewogen informatie.Realistisch zijn is belangrijk, maar benoem tegelijkertijd ook dat er hard gewerkt wordt aan een oplossing en dat deze maatregelen daar onderdeel van zijn.

- Geef het goede voorbeeld. Kinderen volgen ons voorbeeld en zijn gevoelig voor emoties. Wees bewust van je eigen emoties bij het brengen van het nieuws, maar ook daaromheen. Wissel informatie over het coronavirus dus af met praten over andere dingen. Door te hoesten en niezen in je elleboog, regelmatig handen te wassen geef je het goede voorbeeld. Leg uit dat fysieke afstand geen sociale afstand hoeft te zijn en dat er andere mogelijkheden zijn met vrienden contact te hebben, bijvoorbeeld online. Stimuleer ze om op andere manieren bij elkaar te zijn.

- Praat met je partner, of andere volwassenen over dit onderwerp op momenten dat je kinderen er niet zijn.Kinderen vangen van alles op en vullen dat wat ze niet goed begrijpen in met hun eigen fantasie.

Beperk de informatiestroom
Met je kinderen over het virus praten is dus goed om te doen. Tegelijkertijd is het ook belangrijk om de informatiestroom over het virus te beperken. Niet alleen voor je kinderen, maar ook voor jezelf. Door de situatie te laten zijn voor wat het is, voorkom je dat je alleen nog maar met dit virus bezig bent en je somber wordt.
 

 

18 Maart 2020 - Vanaf zondag 15 maart zijn er opgelegde overheidsmaatregelen ten aanzien van het coronavirus, waardoor alle kinderopvanglocaties tot en met 6 april gesloten is en uitsluitend open is voor de kinderen van ouders in cruciale beroepsgroepen. Deze ouders kunnen een beroep doen op onze noodopvang. Voor alle anderen ouders is onze kinderopvang gesloten.

Opvang voor kinderen van ouders in cruciale beroepsgroepen
Vanaf maandag 16 maart verzorgen wij uitsluitend opvang voor kinderen waarvan ouders een cruciaal beroep uitoefenen. Wij volgen hier de regel dat wij kinderen opvang bieden waarvan minimaal één ouder werkzaam is in de cruciale sector. Hierbij is het dringende verzoek aan ouders om indien mogelijk, zelf voor opvang te zorgen voor hun kind.De opvang zullen wij op minder locaties kunnen verzorgen. Hierdoor kan het zijn dat wij kinderen op een alternatieve locatie opvangen. De andere locaties zijn gesloten. Ouders zijn hierover geïnformeerd. 

  • Kinderdagverblijf: Voor de kinderen die wel naar de opvang mogen komen zullen wij gedurende de gebruikelijke openingstijden open zijn.  
  • BSO: Wij bieden opvang aan gedurende de uren zoals dit gebruikelijk is tijdens schoolgaande weken (VSO en BSO). De scholen  worden geacht om  opvang tijdens lestijden te bieden  voor kinderen van ouders in cruciale beroepsgroepen. We halen  deze kinderen op van de scholen.  

We doen ons uiterste best om zo goed mogelijke kinderopvang te bieden voor ouders in cruciale beroepsgroepen en volgen vanzelfsprekend alle adviezen van de GGD, het RIVM en de Rijksoverheid.Klik hier voor meer informatie over onder andere veelgestelde vragen coronavirus en kinderopvang.

Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de kans op besmetting zo gering mogelijk te houden. Wij hopen op begrip voor deze uitzonderlijke situatie.
 

 

3 Maart 2020 - Het is goed gesteld met de kwaliteit van de kinderopvang in Nederland. Door kinderopvangorganisaties is de afgelopen jaren ingezet op kwaliteitsverbetering en professionalisering. Hierdoor neemt Nederland nu zelfs een toppositie in en kan ons land zich nu meten met gidslanden zoals Denemarken en Finland, blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, dat 3 maart is gepubliceerd.
Wij zijn blij met deze onderzoeksresultaten en vinden het fijn om een bijdrage aan deze kwaliteitsverbetering en professionalisering te kunnen leveren.
Wij besteden iedere dag aandacht aan de hoge kwaliteit van onze opvang en dienstverlening. Kinderopvang is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van jonge kinderen. En pedagogisch medewerkers maken dagelijks het verschil door veilige, kwalitatief goede opvang te bieden. Lees meer op: rijksoverheid-kwaliteit nederlandse kinderopvang verder gestegen.

 

Rijksoverheid Kwaliteit Nederlandse kinderopvang verder gestegen maart 2020

4 Februari 2020 - De Wonderland Groep wil een steentje bijdragen aan een betere wereld. Daarom steunen we graag goede doelen. Wist je bijvoorbeeld dat wij de Stichting Panti Asuhan steunen met een structurele jaarlijkse financiële bijdrage? Deze stichting richt zich op de ondersteuning van kindertehuizen in Indonesië. Met deze financiële bijdrage geeft Stichting Panti Asuhan de kinderen een kans op een betere toekomst. Al jaren steunen wij dit goede initiatief. Wil jij deze stichting ook steunen? Kijk dan op de website Panti Asuhan.

Wij sponsoren ook SamenLoop voor Hoop dat op 20 juni 2020 in Hillegom zal plaatsvinden, een evenement van KWF voor iedereen die iets tegen kanker wil doen. Meer weten of meedoen? Kijk dan op www.samenloopvoorhoop.nl/hillegom of op hun Facebook pagina of Instagram account.

Ook jij kunt een goed doel aandragen
Wij stellen graag geld beschikbaar voor goede doelen die onze medewerkers, ouders en kinderen belangrijk vinden. Je kunt een goed doel aandragen waarvoor jij jezelf inzet. Zo kunnen wij meehelpen aan het goede doel dat jij, of één van je kinderen die opvang bij ons heeft belangrijk vindt. Meer informatie vind je op onze site.

 

KRsponsoringgoededoelen nws

pannekoekentafel 2019 213-9-2019 - Op zaterdag 21 september vindt van 16.00 tot 18.00 uur het evenement de langste pannenkoekentafel van Hilversum Zuid plaats tussen Zoutkeet en de Van Hasselt school (Sweerslaan).

Kinderopvang Kikker Rik is mede organisator van dit gezamenlijk buurtinitiatief voor jong en oud. Iedereen is welkom bij het event de langste pannenkoekentafel van Hilversum Zuid. De pannenkoeken zijn gratis, er is live muziek en er zijn springkussens aanwezig. De drank is tegen betaling en ook een bord en bestek zijn te koop. Of neem zelf borden en bestek mee.

De organisatie doet ook een oproep om zelf thuis pannenkoeken te bakken en om deze mee te nemen voor op tafel.

pannekoek1

De langste pannenkoekentafel wordt mogelijk gemaakt door, Kinderopvang Kikker Rik, de Zoutkeet, Brede School Zuid, HeiKRACHT, vers supermarkt Jan Jongerius, de Verbinding en de gemeente Hilversum.